Copyright 2018

Photography

Porcospino

olive oil

PORCOSPINO, prikkelende olijfolie

In de Toscaanse heuvels van Siena, vlakbij Sarteano, ligt een klein landgoed van de familie Castello. De zevenhonderd olijfbomen staan in een overvloed van natuurlijke flora en fauna. Zo lokken bijvoorbeeld de zwarte truffels een nachtelijke en schuwe gast: il porcospino (stekelvarken). Vanwege zijn licht prikkelende aard, is dit wonderschone dier de trotse ambassadeur van onze olijfolie.

Porcospino olio extra vergine di oliva heeft een opvallende frisgroene kleur en geurt naar vers gemaaid gras. De smaak is rijk met diepe, kruidige tonen en een kenmerkende prikkel in de keel op het einde. Vandaar de naam.

Silvio

De olie is geperst uit drie verschillende olijfsoorten: Frantoio, Moraiolo and Leccino. Sommige olijfbomen zijn meer dan tweehonderd jaar oud en worden onderhouden door de 73-jarige tuinman Silvio. Hij gebruikt nog steeds geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest, waardoor de olie absoluut vrij is van elk giftig residu.

De olijven werden in November 2014 met de hand geoogst en binnen 24 uur geperst bij il Frantoio Fattoria del Biancheto in Cetona. Dit familiebedrijf produceert volgens de strikte regulering van D.O.P. (Denominazione do Origine Protetta) ‘Terre di Siena’, om zo de beste kwaliteit olijfolie te garanderen. Oordeel zelf maar.

The house of Proud

Deze speciale fles is ontworpen door ‘the house of PROUD’ in een gelimiteerde oplage van tweehonderd. Salute.

Fotografie: Wilkin’s